Bolig

Sengevalg: Hvilke typer senge skal jeg overveje?

Vi mennesker bør i gennemsnit spendere op med 1/3 af vores liv på at sove. Derfor er valget af den rette seng et af de vigtigste valg, du kommer til at gøre, når du skal indrette din bolig.

Sengene kommer imidlertid i mange forskellige typer og prisklasser. Og netop derfor er det ikke nødvendigvis så ligetil at få valgt den rette seng.

I denne guide finder du heldigvis hjælp til din research. Her vil vi nemlig – i generelle termer – beskrive de tre mest populære overordnede sengetyper: Elevationssengene, boxmadrasserne og kontinentalsengene.

1. Elevationssenge

En elevationsseng er en seng, hvor typisk både fodende og hovedende kan hæves og sænkes.

Det er en sengetype, der særligt egner sig til folk med særlige behov. Hvis du eksempelvis har rygproblemer, kan det meget vel være, at en elevationsseng vil kunne hjælpe dig.

Grunden til at elevationssenge egner sig til folk med særlige behov er, at hæve/sænke-mulighederne betyder, at du vil få lettere ved at finde en liggeposition, som passer godt til lige netop dig sammenlignet med, hvad tilfældet er med almindelige senge.

Du behøver dog ikke nødvendigvis have særlige fysiske behov for, at elevationssengen er et godt valg. For hvis du elsker at sidde op i sengen, når du eksempelvis læser eller ser TV, har du jo mulighed for at hæve hovedenden til en passende højde.

Der findes et væld af gode bud på elevationssenge på det danske marked. Vi kommer ikke med anbefalinger af specifikke senge i indeværende guide. Derimod kan du eksempelvis få hjælp til at finde en god elevationsseng hos Sengeguruen.dk.

2. Boxmadrasser

Lad dig ikke narre af navnet: En boxmadras er faktisk også at regne for en seng. Når du får en boxmadras, vil du nemlig typisk få en komplet sengeløsning.

Boxmadrassen er kendetegnet ved at være en madras, som er monteret på en fast ramme. Ydermere følger der typisk ben eller meder med til boxmadrassen.

Nøjes du med selve boxmadrassen får du dog en noget hård liggeoplevelse. Madrassens top er nemlig ikke afrundet med den blødhed, som de fleste af os foretrækker i et eller andet omfang.

Som følge af den hårde liggeoplevelse som en boxmadras giver, så følger der typisk en topmadras med i købet. Topmadrassen er en madras, som placeres ovenpå boxmadrassen, hvor den tilføjer noget ekstra komfort.

Der findes mange forskellige typer af topmadrasser, men de to nok mest almindelige her i Danmark er latex-topmadrasserne og memory skum topmadrasserne.

Hvilken af de to typer topmadrasser, du bør vælge, afhænger fuldstændig af dine personlige præferencer. Hvis du foretrækker en fast og åndbar liggeoplevelse, bør du vælge latex. Foretrækker du derimod en mere omsluttende liggeoplevelse, bør du vælge memory skum.

3. Kontinentalsenge

Kontinentalsengen er på mange måder sengeverdenens svar på en Rolls-Royce. Her får du nemlig typisk hele tre madraslag: En boxmadras forneden, en springmadras i midten og en topmadras foroven.

Hvad boxmadrassen angår, er der ikke meget at tilføje udover det, vi var inde på i det foregående afsnit. Kort fortalt får du altså her den madras, som agerer sengens solide fundament. Et springende punkt ved valg af kontinentalseng er således, om boxmadrassen er udført i en solid og langtidsholdbar kvalitet.

Ovenpå boxmadrassen finder du en springmadras. Springmadrassen er det, der adskiller det at købe en kontinentalseng fra det at købe en boxmadras.

Hvor boxmadrassen bidrager med et solidt fundament, så får du med springmadrassen en support, som har større betydning for din egentlige liggeoplevelse. Grunden til dette er naturligvis, at din krop er tættere placeret mod springmadrassen end mod boxmadrassen.

Ved valg af springmadras er det særligt værd at lægge mærke til, om der er mulighed for selv at vælge fasthed. Dine behov vil nemlig variere alt afhængig af dine personlige præferencer – hvilket i særdeleshed afhænger af, hvad du vejer. Vejer du ikke så meget, bør du derfor – generelt set – have en blødere fasthed, end hvis du vejer meget.

Hvordan vælger jeg?

Når du skal vælge mellem de tre sengetyper, bør du i særdeleshed tænke over, hvad du egentlig har brug for.

For mange vil en boxmadras – med den dertilhørende topmadras – være en udmærket løsning. En løsning der i særdeleshed udmærker sig ved kunne findes til en relativt billig pris. Arbejder du på et stramt budget, og har du ikke nogen særlige behov, er det derfor oplagt at starte med at tjekke boxmadrasserne ud.

Ønsker du det bedste af det bedste, hvad liggekomfort angår, er det derimod mere oplagt at kigge i kontinentalsengenes retning. Det er ikke for sjovt, at springmadrassen er tilføjet her. Dette ekstra madraslag betaler du så naturligvis også generelt en ekstra pris for.

Sidst men ikke mindst har vi elevationssengen. Her har vi en seng, der passer rigtig godt til dig, der har særlige behov – eksempelvis som følge af en svag ryg – eller som måske bare godt kan lide at sidde op i din seng.