Virksomheder

Registrering af LEI kode på 2 minutter

Det tager kun et par minutter at udføre ansøgningen om en LEI-kode. Adskillige steder online kan du ansøge om udstedelse af LEI-kode, og det tager kun få minutter at klare selve ansøgningen. Ansøger du i løbet af dagen, typisk inden kl. 17, vil du de fleste steder få din registrerede kode udstedt samme dag.

Der er derfor tale om en ret nem proces, hvor ekspeditionen også kører hurtigt. Du skal dog lige tjekke de forskellige udstedere af LEI koder, for de har ikke alle den samme ekspeditionstid. Men generelt er det noget, der klares let og på kort tid. Så selvom du har travlt, vil du snildt kunne finde den rigtige udsteder.

Udstederne skal være autoriserede, og det skal de først og fremmest, fordi udstederne skal følge de samme regler over hele verden. Samtidig er det vigtigt, at hver enkelt indehaver af en LEI-kode er registreret korrekt. Det er den grundlæggende mening med hele systemet, at det er ens over hele kloden.

Du behøver dog ikke at bekymre dig om eventuelle ‘falske’ udstedere af LEI-koder. Men for en sikkerheds skyld kan du holde øje med logoet på udstederens site. Logoet viser en globus, og ved siden af globussen står bogstaverne LEI samt navnet Global Legal Entity Identifier Foundation. Så er du på den sikre side.

Navnene i systemet er alle sammen på engelsk, og der bruges forkortelser for nemheds skyld. De tre vigtigste forkortelser er disse her:

  1. LEI: Legal Entity Identifier
  2. GLEIF: Global Legal Entity Identifier Foundation
  3. LOU: Local Operating Unit

Udstederne af LEI-koder er autoriserede af den instans, der hedder GLEIF, som altså står for ‘Global Legal Entity Identifier Foundation’. Som du kan se, er bogstaverne LEI indeholdt i GLEIF. LEI er ‘Legal Entity Identifier’, hvilket på dansk bliver til ‘Identifikation af Juridisk Enhed’. GLEIF bliver dermed til ‘Global Sammenslutning til Identifikation af Juridisk Enhed’. Det lyder indviklet, men det er det egentlig ikke.

Faktisk kan LEI-koden sammenlignes med det danske CVR-nummer. Ideen med LEI-koderne er at skabe et globalt system til identifikation af ‘juridiske enheder’. En juridisk enhed vil sådan set bare sige et firma, der foretager finansielle operationer og skal betale skat og afgifter i den forbindelse. Altså virksomheder, der køber og sælger varer, fonde og foreninger, der foretager investeringer, måske i værdipapirer, og så videre.

Systemet med LEI-koderne blev vedtaget på et G20-topmøde for nogle år siden, og meningen med systemet er at få overblik over alle finansielle transaktioner over hele verden.